Dancehall on tila, mielentila, kulttuuri, musiikkilaji ja tanssityyli.

Dancehall tanssilajina syntyi 70-80-lukujen taitteessa Jamaikalla.

Dancehallissa on ollut alunperin kyse paikasta, “hallista” (engl. hall), jossa tanssitaan, jossa on käynnissä bileet. Jo nimestäkin juontuu sen sosiaalinen, bileissä tapahtuvan tanssimisen luonne. Dancehall-tanssikulttuuriin liittyy olennaisesti sosiaaliset tanssit, joissa helppoja tanssiliikkeitä tehdään biisin ohjeiden mukaan porukalla.

Tanssilajina dancehallilla on tekniikkansa, perusliikkeensä (nk. “foundation”), erityispiirteensä, liikekielensä.

Lajin erikoisuus on sen todella nopea uusiutuminen, uusia tansseja tulee jatkuvasti ja tullakseen taitavaksi dancehall-tanssijaksi on opiskeltava ja treenattava niin lajin historia, foundation, kuin uusimmat liikkeet. 

Laji elää ja kehittyy edelleen pääosin Kingstonin kaduilla ja bileissä.

Bubblin’ Moves -kollektiivin tanssiopettajat treenaavat aktiivisesti maailman parhaiden dancehall-tanssijoiden opissa Suomessa ja Jamaikalla voidakseen opettaa lajia sen mahdollisimman autenttisessa muodossa, mutta oman näkemyksensä mukaisesti ja omaa vahvaa pedagogista osaamista käyttäen.

Dancehall on kulttuuri

Opetukseemme sisältyy aina myös tarinoita ja taustoja tanssin ympärillä. Olemme kirjoittaneet tanssitreenin tueksi e-kirjan: Introduction to Dancehall -Dancehall-tanssijan käsikirja, jonka voit ostaa TÄSTÄ.

Tutustu lisää: Mitä on Dancehall? ,  www.welcometodancehall.fi 

Dancehall-tanssitunnit toi Suomeen Aija Kauppinen, respect!

Lue lisää siitä, miten dancehall-tanssi tuli Suomeen.

 

 

 

 

BUBBLIN' NEWS

Jamaikanterveiset!

26.01.2017 – bubblinmoves

Dhq Netta tuli juuri Kingstonista parin viikon treenireissulta. Kyselin pikaiset kuulumiset – lisää kuulette sunnuntaina 29.1. Jamaikantuliaisia-workshopissa, jossa Netta opettaa mimmityyliä ja Dhq Wili eli Wilma jäbämoveja. Paikkoja on vielä, tervetuloa nappaamaan uusimmat movet, biisit ja tunnelmat! Tyypillinen päiväsi Kingstonissa? Aamupäivällä yleensä chillattiin, otettiin vähän aurinkoa tai käytiin kaupassa tai hengailtiin (sometettiin!). Päivällä oli treenit…. Lue lisää »

Mahtuuko Dancehalliin herkistelyä?

24.11.2016 – bubblinmoves

Miksi tanssikoulussamme ei huudeta – miksi Muumimaailma syntyi? Olen vuosien saatossa silloin tällöin kuvaillut Bubblin’ Movesia Muumimaailmaksi. Mä oon pelännyt ja jännittänyt elämäni aikana kaikkea, mutta varsinkin opettajia. Kun aloin itse opettamaan tanssia, päätin, että teen kaikkeni, ettei ihmisten tarvitsisi pelätä. Tulin luoneeksi Muumimaailman, jossa viihtyvät kokemukseni mukaan ne, jotka arvostelevat itseään jo tarpeeksi niin, etteivät kaipaa… Lue lisää »

Minä & Dancehall: Susanna

25.06.2016 – bubblinmoves

“Ketkä haluis esiintyä messuilla?” Oli loppuvuosi 2009, olin käynyt Meri-Tuulin tunneilla EtnoFitnessillä muistaakseni kesästä saakka, osa niistä oli ollut reggaetonia – keväällä olin käynyt Heinin Ndombolossa ja muilla afrotunneilla. Edellisen kerran olin ollut tanssitunneilla teininä. Lähestyin, vähän itseni yllättäen, ja sanoin et, mua kiinnostais. Merkku vastasi rohkaisevalla, innokkaalla äänellä jotenkin et “joo ilman muuta!”. Ekan… Lue lisää »

1998- Dancehall Terrorists!

13.05.2016 – bubblinmoves

DANCEHALL TERRORISTS 1998-n.2011 Suomen dancehall-tanssijoiden ja -crewien historiasarjassa seuraavana on vuorossa Dancehall Terrorists eli Martina ”Ms. Sanchez” Simone  ”Suga Brown” Belinda “Chenill” Stephanie  “Luxxus”                   Miksi innoistuitte aikoinaan dancehallista? Miten crew’nne syntyi? Milloin aloititte? Aloitettiin toiminta vuonna 1998. Dancehall on muutaman meidän ryhmäläisten kulttuuria, koska ovat Jamaikalla… Lue lisää »

Miten dancehall tanssilajina tuli Suomeen?

27.04.2016 – bubblinmoves

Dancehallia opetetaan jo ympäri Suomen, ja Major Lazorin ja kumppaneiden myötä normityyppikin saattaa olla vihkiytynyt dancehall-musaan, vaikkei tanssilajia harrastaisikaan. Aijan kuvaamina aikoina 90-luvun alussa dancehall-musa oli ollut voimissaan jo kymmenisen vuotta, haastattelussa keskitytään nimenomaan dancehall-tanssiin Mitäköhän dancehallista mahdattiin tuumata kun tanssilajia esiteltiin kansalle ja tanssikouluissa ensimmäistä kertaa? Tähän kysymykseen ja moniin muihin on meillä onneksi nainen… Lue lisää »