dancehall

Dancehall on tila, mielentila, kulttuuri, musiikkilaji ja tanssityyli.

Dancehall tanssilajina syntyi 70-80-lukujen taitteessa Jamaikalla.

Dancehallissa on ollut alunperin kyse paikasta, “hallista” (engl. hall), jossa tanssitaan, jossa on käynnissä bileet. Jo nimestäkin juontuu sen sosiaalinen, bileissä tapahtuvan tanssimisen luonne. Dancehall-tanssikulttuuriin liittyy olennaisesti sosiaaliset tanssit, joissa helppoja tanssiliikkeitä tehdään biisin ohjeiden mukaan porukalla.

Tanssilajina dancehallilla on tekniikkansa, perusliikkeensä (nk. “foundation”), erityispiirteensä, liikekielensä.

Lajin erikoisuus on sen todella nopea uusiutuminen, uusia tansseja tulee jatkuvasti ja tullakseen taitavaksi dancehall-tanssijaksi on opiskeltava ja treenattava niin lajin historia, foundation, kuin uusimmat liikkeet.

Laji elää ja kehittyy edelleen pääosin Kingstonin kaduilla ja bileissä.

Bubblin’ Moves -kollektiivin tanssiopettajat treenaavat aktiivisesti maailman parhaiden dancehall-tanssijoiden opissa Suomessa ja Jamaikalla voidakseen opettaa lajia sen mahdollisimman autenttisessa muodossa, mutta oman näkemyksensä mukaisesti ja omaa vahvaa pedagogista osaamista käyttäen.

Dancehall on kulttuuri

Opetukseemme sisältyy aina myös tarinoita ja taustoja tanssin ympärillä. Olemme kirjoittaneet tanssitreenin tueksi e-kirjan: Introduction to Dancehall -Dancehall-tanssijan käsikirja.

Tutustu lisää: Mitä on Dancehall?

Dancehall-tanssitunnit toi Suomeen Aija Kauppinen, respect!

Lue lisää siitä, miten dancehall-tanssi tuli Suomeen. (KLIKKAA TÄSTÄ)

DANCEHALL QUEEN STYLE / DANCEHALL MOVES?

Dancehall Queen style

Queen style on dancehallin naisellisempi puoli, johon liittyy vahvan asenteen lisäksi erityisesti lantion ja takapuolen käyttö. Tunnilla harjoitellaan niiden lisäksi mimmitanssiliikkeitä ja helppoa akrobatiaa oman tason mukaan, koreografiaa ja lajille tyypillistä sanastoa. 

Dancehall moves

Dancehall moves (steps, dances) on dancehallin unisex/maskuliininen puoli, joka kattaa Jamaikalla noi 80% dancehall tanssista. Dancehall moveseihin sisältyvät tanssilajin old, mid ja new school stepsit, aina gangsta moveista sosiaalisiin biletansseihin. Tanssin lomassa tunneilla avataan dancehall-musiikkia ja ilmiöitä, jotta oppilaat saavat syvempää ymmärrystä tanssilajia ympäröivästä kulttuurista.

UA-88668597-1