Mitä on Dancehall?

Mitä on DANCEHALL?

Kaduilla on pimeää. Tuntuu, että pimeämpää kuin missään ikinä. Kello on yksi yöllä kun porukka valuu parkkipaikan näköiselle sisäpihalle. Osa nukkuu vielä “päiväunia” kotona, on vielä aikaista dancehall-aikataulussa. Porttien ulkopuolella myydään röökiä, pastilleja, tikkareita, pähkinöitä, kanaa, keittoa, limua, puheaikaa. On tärkeää mennä sisään välinpitämättömän näköisenä, mahdollisimman rennon näköisenä mutta näyttävästi. Moikat ja juomien hakemiset ehtii kohta, kun kaikki on ensin asettuneet. Paikoilleen. Omat paikat on tärkeä elementti, missä kukakin seisoo bileissä. Paikat on saattaneet olla samat vuosia. Aluksi paikalla on “ketä tahansa”, ulkomaalaisia, normikansaa, ei-niin tunnettuja tanssijoita – vähitellen mestoille tulee “it-people”, tyypit jotka käy bileissä, on kuuluisia tai ainakin tunnettuja jostain. Ehkä näkyvillä olosta? Mimmit on korkeissa koroissa, vaatteet on viimesen päälle ja kallista juomaa tilataan näkyvästi pöytään, joita tärkeille seurueille järjestyy.

Pitkään aikaan ei välttämättä tapahdu mitään. Joku uudehko tanssiryhmä tanssii. Jengi siemailee juomia ja seisoo. Seisoo paikallaan joskus loputtomalta tuntuvan ajan ja poseeraa videokameroille. Kuvaajat kuvaa bailukansaa päästä varpaisiin, tarkkaan. Kuva heijastuu screenille. Weddy weddy-bileiden varttuneemmalla kameramiehellä on tapana jättää joku kiva irvistykseen jäänyt pysähtynyt shotti turistin naamasta screenille. Vähitellen alkuillan early tuneseista, leppoisemmista rytmeistä liikutaan kohti tanssibiisejä tai kovempaa rytmiä. Tanssijat alkaa olla paikoillaan. Crewit tanssii enemmän keskustaa kohti. Kamera liikkuu. Big upeja heitellään, tunnistetaan tyypit keitä on mestoilla. Jos nimeä ei kuulu, crewistä saatetaan käydä mainitsemassa, että täällä ollaan. Joskus pimeys on niin kadottava, että on vaikea kenenkään nähdä toisiaan ellei kamera osu kohdalle. Ja se osuu kyllä, mitä lähempänä ison ringin keskustaa olet.

Valmius heittää spontaanisti jotain kameralle on tärkeää, tuut nähdyksi ja kuulluksi. Saat ehkä näkyvyyden kautta duunia, artistit saattaa bongata sun crewin.Bailuihin tullaan duuniin, jopa joka yö. Pusketaan omia tanssimoveja esiin. Uusissa vaatteissa, tai ainakin eri vaatteissa kun eilen.

Wikipedia-tyyppinen määritelmä: Dancehall on jamaikalainen musiikki- ja tanssilaji, joka on syntynyt 70-80-lukujen taitteessa.

Kiinnostavampi määritelmä: Dancehall on kulttuuri, tanssikulttuuri, vaatekulttuuri, puhekulttuuri, ja paljon muita alakulttuureja, joka elää ja kehittyy niin Jamaikalla kuin ympäri maailmaa uskomattomalla nopeudella.

lisa-358

maxresdefault         kingstonstyle-101

 

Erityistä dancehallissa on tanssimovet, jotka kehittyy edelleen enimmäkseen Kingstonissa kaduilla. Moveilla on nimet, ja niitä moveja toistetaan ja opetetaan ympäri maailmaa.

Dancehall-tanssikoulu Kingstonissa, jamaikalaisten opettajien Euroopan-kiertueet ja eurooppalaisten tanssijoiden ryhmämatkat on uusi ilmiö. Uskaltaisin sanoa, että viimeisen neljän vuoden aikana dancehall-tanssikulttuuri on kokenut aikamoisen mullistuksen. Ihan kaikkialla.

Kovaa vauhtia eri puolilla maailmaa on koulutettu ihmisiä dancehall-kulttuurista, mitä se on, mikä on oikeaa dancehallia? Ollaan haettu autenttisuutta ja foundationia. Korostettu, että ei ole kysymys pelkästä pyllynsheikkauksesta yhdistettynä spagaattiin. Ja samalla kuitenkin kerrottu, että bootynheiluttaminen vaatii hyvän tekniikan. Ja treeniä. Paljon treeniä. Ja siinäkin on moveja, jotka jotkut on keksineet.

https://www.youtube.com/watch?v=WrT8I7PUV-Q

Kello on kolme. AM. Kovimmat crewit on jo mestoilla. Iso rinki on supistunut tiukaksi kameran ympärille, homma alkaa olla kliimaksissaan. Kaikki tanssijat tanssii. Muu bailuväkikin mahdollisesti tanssii tyylillään. Yhtäkkiä joku lähtee. Yhtäkkiä kaikki on lähteneet. Meininkiin tottumattomat jää paikalleen suu auki; mitä just tapahtui? Ihan kuin joku olisi antanut käskyn jostain näkymättömänä ja äänettömänä, että on aika häipyä. Se on ohi.

Ulkopuolella spekulointi jatkuu, kuka menee mitenkin minne. Ehkä toisiin bileisiin?

1482855_648161625230725_1325068369_n

230957_10150189452932833_7598362_n424042_10150620306887833_296402930_n

Muutamia allekirjoittaneen dancehall-videosuosikkeja:

Rifical Team/ Alkaline:Ready, dancehallia ehkä eniten niin kuin itse lajin näen –

Ei niin synkassa, raakaa, viimeistelemätöntä, katuvibesit vahvasti läsnä:

Elite Team, Shooty shooty & Go fi Dem preview:

Supreme Blazers to Gully Bop:

Elite Team at downtown Kingston:

 

Videoita dancehallista YouTubeen mahtuu, hyviäkin. Ja tosi huonoja. Voiko niistä oppia tanssimaan? Siitä lisää toisella kerralla.

 

Many loves,

Meri-Tuuli

(ja tekstin oikolukenut ja kuvia valikoinut Sussu ja videoita vinkannut DhqNetta)

 

 

 

 

UA-88668597-1