Miten dancehall tanssilajina tuli Suomeen?

Dancehallia opetetaan jo ympäri Suomen, ja Major Lazorin ja kumppaneiden myötä normityyppikin saattaa olla vihkiytynyt dancehall-musaan, vaikkei tanssilajia harrastaisikaan. Aijan kuvaamina aikoina 90-luvun alussa dancehall-musa oli ollut voimissaan jo kymmenisen vuotta, haastattelussa keskitytään nimenomaan dancehall-tanssiin

Mitäköhän dancehallista mahdattiin tuumata kun tanssilajia esiteltiin kansalle ja tanssikouluissa ensimmäistä kertaa?

Tähän kysymykseen ja moniin muihin on meillä onneksi nainen paikallaan vastaamassa: Aija Kauppinen. Aija on opettanut dancehallia Helsingin Tanssiopistolla vuodesta 1991!

Korvat hörölleen, tässä tulee foundation-asiaa.

257051_10150199876506190_6111168_o

(Haastattelu julkaistaan parissa osassa, tässä ensimmäinen osa. Pääsimme vasta 90-luvun alkuun, jatkoa seuraa..)

Meri-Tuuli: Miksi innoistuit aikoinaan dancehallista ja mistä siinä pidät erityisesti? Milloin menit ensimmäisen kerran Jamaikalle, millainen kokemus se oli? Miten opit dancehallia Jamaikalla?

Aija: Menin Kingstoniin eka kertaa v.1991 kesäkuun alussa – olin sitä ennen ollut Trinidadissa viikon – JA oli tarkoitus mennä takaisin treenaamaan Eric Butlerin johdolla. Tulin lentokentälle ja tiesin että Jamaika on minun paikka! Oli sunnuntai – sain asunnon tutun tutun kautta ja menin asunnolle ja sieltä ruokakauppaan. Katselin ihmisiä ja etsin treenatuimman näköisen kaverin ja kysyin parasta punttisalia! Kertoi – ja menin salille (oli fitness – bodykisailijoiden paikka). Kysyin missä on paras tanssikoulu?

Maanantaina menin NDTC:lle. Siellä oli valot poissa ja pimeässä kyselin tanssitunneista. Ja naisen ääni kysyi: mitä tanssia jne …. Ja jatkoi tule meidän harkkoihin – treenataan uutta tanssityyliä Dancehall – ja ryhmämme tanssijoita osallistuu elokuussa pidettäviin ekoihin Dancehall kisoihin jossa valitaan paras KING ja QUEEN ja paritanssi!!! Vetäjä oli nimeltään L’ Antoinette Stines joka myös opetti NDTC:n kesäkurssilla ja Edna Manley collegessa (joissa olin myös sittemmin opiskelemassa tanssia, Jamaikan historiaa, kultturia yms. ja jatkoinkin n.2 v., välillä kävin Suomessa viisumi syistä).

Dancehall ei ollut tyyliltään mitenkään vieras – olin ollut jo aikaisemmin Länsi-Afrikassa opiskelemassa ja siellä afro beat on pitkälti dancehall-lantiota yms. .. sekä Haitissa, Kuubassa, Pariisissa olin käynyt myös. Opiskelin Toulousessa 6kk länsi-afrikkalaista tanssia ja rytmiikkaa sekä teatteria – mod.tanssia että perinteistä! Tanssin afro-brasilialaisia tansseja Pariisissa yms., joten liikekieli oli tuttua. Ihastuin DJ ja tanssijoiden yhteistyöhön (vertaa afrotanssien: rumpalit – tanssijat-yhteistyö). Lisäksi tykästyin tanssin fyysisyyteen ja akrobaattiseen liikekieleen joka myös tyypillistä Länsi-Afrikkalaisessa perinteisessä tanssissa. Ihastuin musiikkiin ja tanssiiin HETI!

244161_10150199876511190_8123186_o

Meri-Tuuli: Miten sinut otettiin vastaan Jamaikalla? Miten tanssijat näkyivät silloin Jamaikalla, oliko näkyviä ryhmiä?

Aija: Reggae-muusikot eivät oikein tykänneet silloin DH:sta,  ns. rastoista puhumattakaan! Tapasin silloisen poikakaverin DH piireissä – hän teki musiikkia Zappa Ranks ja Buju Bantonin yms. kanssa – oli konsertoimassa samalla aikaa Beenie Manin kanssa Stadionilla kun Mandela tuli käymään Jamaikalla -91!! Beenie Man buuattiin lavalta – oli vielä kokematon tekijä !! Kaikenlaista tapahtui – kuljin paljon ex- kaverini kanssa DH tapahtumissa ja myös rastatapahtumissa (hän oli Poetry Societyssä)!! Elimme yhdessä 2 v. dancehallin alkuaikaa ja olemme edelleen todella hyviä ystäviä.

Olin silloin paljon Jamaikalla mukana kaikenlaisessa toiminnassa joka liittyi tanssiin ja musiikkiin. Festareilla, konserteissa , katutapahtumissa. Silloin tiesi parhaista dancehall-partyistä kuulopuheiden kautta, ja poliisi myös, hajoitti aina tapahtumia. Olin myös esiintymässä ja jotkut tapahtumat kuvattiin televisioon ja seuraavana päivänä kuuli sitten kadulla – hei näin sinut tv:ssä! Jamaika on pieni saari ja ihmiset on aika uteliaita. DH tuli suosituksi aika nopeasti Jamaikalla – varsinkin tanssijoiden keskuudessa ja muidenkin liikuntaa harrastavien keskuudessa !!!

253653_10150199929036190_5334131_n

Meri-Tuuli: Miten aloitit lajin opettamisen Suomessa, millainen oli vastaanotto? Oliko Suomessa silloin jo dancehall-ryhmiä? Haluatko kertoa jotain siitä ajasta, tai ryhmistä tai dancehall-bileistä?

Aija: Opetin Helsingissä eka kertaa kun tulin käymään syksyllä – 91 – Helsingin Tanssiopistolla.

Syksyllä – 92 oli minulla oppilaiden ja muutaman dj kanssa (esim Rummy Nanji ) DH esitys ! – nimi oli DANCEHALL FRONTLINE !!! Ja siitä lähti sana enemmän Suomessa leviämään – esiinnyimme Mustan musiikin illassa yms. Tunneilla oli valtavasti oppilaita silloin kun olin Hesassa! Kaikki reggae-ihmiset epäilivät ettei tommoista ole olemassakaan. Sain paljon vastustusta esim. ulkomaalaisilta dj:ltä jotka eivät vielä tienneet mitään!! Jouduin puolustamaan lajia koko ajan – haukuttiin seksistiseksi jne. Silloin dancehall tanssina oli enemmän tanssia eikä siihen kuulunut niin paljon näitä epämääräisiä videoita :)

250274_10150199929741190_1075236_n

 

Kiitos Aija!! Mahtavaa kuulla näitä juttuja, ja innolla seuraavaa satsia odotellen.

ps. Aijan tunnit voi testata Helsingin Tanssiopistolla – tsekkaa Tanssiopiston nettisivuilta ajat ja paikat!

Meri-Tuuli

 

Kuvat Aija Kauppinen/Annika Kasti.

 

UA-88668597-1