Tuntikuvaukset

Kaikkien tuntien maksimioppilasmäärä on 20. Tällä pyrimme yksilöllisempään opetukseen ja reilumpiin väleihin tanssisaleissa. 

DANCEHALL QUEEN STYLE ALKEIS-PERUSTASO

Queen style on dancehallin naisellisempi puoli, johon liittyy vahvan asenteen lisäksi erityisesti lantion ja takapuolen käyttö. Tunnilla harjoitellaan niiden lisäksi mimmitanssiliikkeitä ja helppoa akrobatiaa oman tason mukaan, koreografiaa ja lajille tyypillistä sanastoa. Tunti sopii kaikille dancehallista kiinnostuneille ja erityisesti viime kaudella Introduction to dancehall-tunnilla tanssineille. Tästä myös keskiviikon innokkaimmille treenaajille lisätunti!

DANCEHALL MOVES

Dancehall moves (steps, dances) on dancehallin unisex/maskuliininen puoli, joka kattaa Jamaikalla noi 80% dancehall tanssista. Dancehall moveseihin sisältyvät tanssilajin old, mid ja new school stepsit, aina gangsta moveista sosiaalisiin biletansseihin. Tanssin lomassa tunneilla avataan dancehall-musiikkia ja ilmiöitä, jotta oppilaat saavat syvempää ymmärrystä tanssilajia ympäröivästä kulttuurista.

DANCEHALL MOVES ALKEIS-PERUSTASO

Tunneilla käydään läpi dancehall newschool-moveja ja niiden yhdistelmiä, keskitytään dancehall-liikekielen ja energian löytämiseen. Tunnilla treenataan myös tekniikkaa ja koreografioita. Tunti sopii kaikentasoisille ihmisille, jotka haluavat keskittyä unisextyylin perusteisiin.

DANCEHALL MOVES EDISTYNEET

Tunneilla käydään läpi sen hetken olennaisimpia liikkeitä, sekä syvennytään tarkastelemaan lajin eri elementtejä kuten energisyyttä, new school ja old school flowta. Tunneilla treenataan tekniikkaa, freestyleä ja koreografioita. Tunti vaatii oppilaalta itseohjautuvuutta ja soveltuu vähintään vuoden dancehallia harrastaneille.

INTRODUCTION TO DANCEHALL

Introduction-tunti on selkeä johdanto dancehallin eri puoliin. Se antaa vasta-alkajille vahvan pohjan dancehallin treenaamiseen ja toimii hyvänä kertauksena myös pidempään tanssineille tai taukoa pitäneille. Aikaisempaa kokemusta tanssista ei tarvita. 

Opetus jakaantuu kahteen isompaan teemaan:

 • Dancehall Moves (jaksot A ja C) ja
 • Dancehall Queen Style (jaksot B ja D).

Moves-tuntinimike viittaa dancehallin miehiseen/unisex-tyyliin, kun taas Queen Style naiselliseen puoleen (tarkemmat tuntikuvaukset alempana). Opetus on jaettu neljään neljän viikon mittaiseen jaksoon.

Introduction to Dancehall jaksot:

A -jakso 3.2. – 24.2. Dancehall Moves (unisex): Foundation

B -jakso 3.3.- 24.3. Dancehall Queen Style (female): Foundation 

C -jakso 31.3. – 28.4. (ei tuntia 7.4.) Dancehall Moves: New school

D -jakso 5.5. – 26.5. Dancehall Queen Style: New school

Introduction to Dancehall Moves 

Moves-tunneilla opetellaan maskuliinisen tanssin liikekieltä ja tekniikkaa sekä tutustutaan sen erilaisiin tyyleihin sekä dancehalliin kokonaisuutena. Treenataan tanssiliikkeitä eli “muuveja”, koetaan miten dancehall on kehittynyt 1990-luvulta tähän päivään, käydään läpi lajisanastoa sekä tanssijoiden ja liikkeiden nimiä, ja harjoitellaan koreografiaa. Opettaja pitää pieniä alustuksia eri teemoihin liittyen, mm. bilekulttuurista. Tunneilla käytyäsi sinulla on kokonaiskuva siitä, mitä kaikkea dancehall on, ja voit helposti jatkaa matkaa syvemmälle sen pariin. Otteita palautteista: “Opetus oli innostavaa ja informatiivista. Teoreettista ja hauskaa. Opin lajista paljon.” “Tunneilla positiivinen, kannustava ja rento tunnelma.”

Opettajina Susanna “Sussu” Kajander sekä Sophia Wekesa

Introduction to Dancehall Queen style

Queen style -tunneilla (female dancehall, mimmidancehall), otetaan haltuun dancehallin naisellisemman puolen osa-alueet: lantion käyttö, kehitys, biletanssit, uusimmat naiselliset dancehall liikkeet + niiden yhdistelmät sekä käydään läpi helppoa lajiin liittyvää akrobatiaa. Tunnilla harjoitellaan lajille ominaista asentoa ja liikekieltä, käydään läpi lajisanastoa ja tanssien/stepsien nimiä. Opettaja pitää pieniä alustuksia eri teemoihin liittyen. Tunneilla käytyäsi sinulla on kokonaiskuva siitä, mitä kaikkea dancehall queen style on. Hyvä meininki ja hiki ovat tällä tunnilla taattuja!  Opettajana Wilma Saartokoski

DANCEHALL QUEEN STYLE KESKITASO

Keskitason tunnilla treenataan kaikkia queen stylen osa-alueita eli lantion käyttöä, mimmitanssiliikkeitä, lajille tyypillistä akrobatiaa sekä itsenäistä tanssia matalalla kynnyksellä. Keväällä päästään nauttimaan kahdesta opettajasta, kun tunteja pitää Netan lisäksi alkukauden Petra. Keskitason tunti soveltuu vähintään vuoden lajia tanssineille.

DANCEHALL QUEEN STYLE EDISTYNEET

Edistyneet-tunti on tarkoitettu tanssijoille, joilla lajin perustuntemus on jo vahvaa: liikkeiden nimet, dancehall akrobatia- ja tekniikka ovat hallussa. Perustreenin sekä akrobatia- ja koreografiatyöskentelyn lisäksi tunnilla pyritään keskittymään jokaisen oppilaan omaan kehitykseen, asenteen ja ilmaisun kasvattamiseen. Kurssiin sisältyy myös freestyle treeniä mukavassa ja kannustavassa ympäristössä

DANCEHALL TEKNIIKKA OPEN LEVEL

Keväällä 2021 alkaa pitkästä aikaa avoimen tason dancehall-tekniikkatunti avuksi kaikentasoisten tanssijoiden tyylin hiomisen, helpomman tuntuisen tanssin ja nopeamman oppimisen tueksi!

Jos olet ikinä tuskaillut:

 • Dancehall-liikkeiden määrän 
 • Autenttisen dancehall-tyylin 
 • Hitaalta tuntuvan edistymisen
 • Selkä/polvi/nilkkakivun 
 • Keskivartalon tuen käyttämisen

kanssa, tämä treeni on sinua varten.

Materiaalin määrän sijaan näillä tunneilla käännetään katse siihen, mikä dancehall-liikkeissä on yhteistä ja näin luodaan vahva perusta uuden liikemateriaalin omaksumiselle.

Jaan treeneissä +10 vuoden aikana kypsyneet dancehall-kikkakolmoseni, jotta pääset tulevalla tanssikaudella ohituskaistaa suoraan olennaisiin asioihin. Hermosi, kroppasi, rahasi ja aikasi säästyy – vaikka tanssimiseen! 

Tunneilla pureudutaan yleisimpiin dancehallin liikekielen haasteisiin, kuten:

 • Liikkeen virtaavuus, flow: Miten lisätä sulavuutta ja tanssillisuutta dancehalliin?
 • Keskivartalon ja pakaran tuki: Miten välttyä alaselkäkivuilta?
 • Asento: Tanssiasennon pitäminen dancehallille ominaisena, mutta samalla liikkeen pitäminen kevyenä, kimmoisana ja dynaamisena
 • Miten säästää polvia?
 • Miten saada liikettä ja bouncea koko vartaloon, vs. ”tanssivat raajat”?
 • Miten saada käsien liikkeet hallituksi ja voimakkaaksi, ilman pinnistelyä?

Taso on avoin: Harjoitukset räätälöidään eri tasoisille tanssijoille.

MIKSI KANNATTAA TULLA?

Kun aloitat kauden tekniikkatreenistä:

 • Opit uudet movet paljon nopeammin, kun opit mikä kaikissa dancehall-moveissa on yhteistä ja katsot vastedes kaikkia liikkeitä uudenlaisten linssien läpi.
 • Saat tyylistä kiinni helpommin ja nopeammin, myös uusissa liikkeissä.
 • Ymmärrät dancehall-liikekielen ytimen.
 • Säästät kroppaasi, kun opit käyttämään oikeita lihaksia tanssiessa.
 • Tanssi tuntuu mukavammalta, voit nauttia enemmän, kun tuskailu liikkeen pakottamisen tai liikemateriaalin määrän ja tyylin kanssa helpottuu.    

 

KEHOTIETOISUUDEN TYÖKALUJA + TANSSI-IMPRO

Tällä tunnilla ei katsota peilikuvaa, tehdä koreografiaa tai suoriteta mitään. Sen sijaan liikutaan siitä olosta käsin mikä sattuu olemaan, vahvistetaan yhteyttä omaan kehoon ja läsnäoloa siinä sekä aletaan tuottaa omaa liikettä vapaasti.

Tällä tunnilla ei tarvitse osata tanssia, mutta saa myös olla ihan huippu. 

Tunti on siis:

 • Koreografiaton
 • Suorituspaineeton
 • Self-care -henkinen, keho-mieliyhteyttä tukeva
 • Omaa liikettä ja kehoa tutkiva

Tunnilla keskitytään liikkumaan ja tanssimaan itseä miellyttävällä tavalla ja havainnoimaan ja tutkimaan kehoyhteyttä liikkeen avulla. 

90 minuutin tunnilla tehdään alkuun kehoa ja keho(-mieli)yhteyttä herätteleviä harjoituksia rauhassa. Siitä siirrymme tuottamaan omaa liikettä, vähitellen, erilaisia harjoituksia apuna käyttäen. Tunti sopii myös improvisaatiokammoisille tai ihmisille, joilla ei ole kokemusta vapaasta tanssista. 

Harjoittelu vahvistaa mm. kykyä havainnoida omaa kehoa, liikkua omalle keholle sopivalla tavalla, korjata keholle haitallisia liikeratoja ja olla enemmän läsnä kehossaan.

Jokainen osallistuja voi keskittyä tunneilla omaan prosessiinsa. Tunnille ei tarvitse tulla missään tietyssä moodissa tai valmiina, tai osata mitään tiettyä lajia tai olla kokemusta tanssi-improvisaatiosta. Ainoa vaatimus on jokaisen sitoutuminen sallivan ja kokeilevan ilmapiirin luomiseen sekä turvallisemman tilan periaatteisiin.

MIKSI? Tanssia ja kehoa on usein opittu katsomaan ulkoapäin, koulimaan, venyttämään, pakottamaankin. Tanssin opetus on usein noudattanut samaa kaavaa: liikkeiden kopioimista, ulkoa oppimista – peilin kertoessa sen, mikä on oikein ja hyvin tehty. Samalla tanssijan oma kokemus voi olla jotain aivan muuta: jännitystä, puskemista, stressiä, ahdistusta. 

Näillä tunneilla näkökulma käännetään ulkoa sisään, eli fokus on siinä, miltä liike omassa kehossa tuntuu vs. miltä se näyttää ja miten keho tuottaa liikettä vs. miten kehoa laitetaan tuottamaan tietynlaista liikettä.

KYSYTTÄVÄÄ?

Laita sähköpostia: bubblinmoveskollektiivi@gmail.com

Parhaiten osaamme auttaa sinua, jos otsikoit viestisi tunnin nimellä, jota asia koskee tai muuten selkeästi.

UA-88668597-1