Ajankohtaista:

“Dancehall ei ole vain tanssilaji ja musiikkigenre – se on kokonainen kulttuuri.”

Kun ymmärrät paremmin kulttuuria tanssin takana tai sen ympärillä paremmin sanoakseni, kehityt tanssissakin eri tavalla – tämän olen todistanut kahdentoista dancehall-vuoteni varrella lukemattomia kertoja! Elävinä todisteina pidän alunperin oppilaikseni tulleita tanssikouluni nykyisiä dancehall-valmentajia, opettajia, dancehall queeneja ja dancehall-tietäjiä, jotka ovat Suomen huippuja.

Jutussa on ikään kuin enemmän sisällä. En tarkoita ainoastaan eri aikakausien tai movien tms. oppimista, vaan ilmiöiden kokonaisvaltaista ymmärtämistä; esimerkiksi mistä biisien lyriikat ja tanssimovien aiheet tulevat.

Introduction to Dancehall-opas kertoo sulle kaiken sen , mitä ei tanssitunnilla ehditä puhua, ja aika paljon enemmänkin! 69 sivuun on tiivistetty mielestäni oleellisin dancehallista tanssilajina sekä vinkit ja linkit.

Saat selkeän ja loogisen tietopaketin, jonka jälkeen ymmärrät Dancehall-tanssilajia ja kulttuuria. Myös edistyneemmille dancehall-tanssijoille on kirjasta varmasti tueksi treeniin: Eräs dancehall-opettaja juurikin kommentoi tämän olevan “Selkein ja kattavin tietopaketti dancehallista, jota olen koskaan nähnyt”.

KIINNOSTUITKO? Tilaa kirja pdf:nä sähköpostiisi: welcometod@welcometodancehall.fi

Tanssisi saa lisäpotkua, kun ymmärrät, miksi tunneilla teetetään tietynlaisia harjoituksia, tai viitataan tekniikkaan, bile-etikettiin, biletansseihin, middle skool-aikaan, foundation-moveihin, klassikkobiiseihin jne. Tekniikka-osiossa on avattu dancehall-tekniikan tärkeimmät peruspilarit, joihin voit palata milloin tahansa – kirja on sinun ja pysyy!

Introduction to Dancehall-opas esittelee Dancehallia seuraavien viiden eri osa-alueen kautta:

 1. Dancehallin juuret
 2. Dancehallin kehitys
 3. Dancehall nyt
 4. Dancehall queen style
 5. Dancehall bileissä

Tekstin lisäksi saat videolinkkejä kuhunkin teemaan liittyen, ja kysymyksiä pureskeltavaksi.

Tarkoituksenani olisi tällä kirjalla vastata kysymyksiin: Mitä on Dancehall? Mitä siihen kuuluu? Tavoitteenani on saada sulle muodostumaan kokonaiskuva siitä, mitä eri osa-alueita dancehallissa on, ja auttaa sua löytämään sieltä innostavia teemoja, joita tutkiskella ja opiskella lisää.

Jos haluat ymmärtää dancehallia, tämä opas on sulle must read! Nyt se on tehty todella helpoksi, sen kun lataat kirjan itsellesi ja luet missä ja milloin huvittaa.

Introduction to Dancehall-ekirjan on kirjoittanut Suomen ainoan vain dancehalliin erikoistuneen tanssikoulun Bubblin’ Movesin omistaja Meri-Tuuli “Bubblin’ Breezes” Hirvonen, ja avustavina kirjoittajina toimivat dancehall-monitietäjä Susanna Kajander sekä Dhq Wilma “Wili the Wild” Saartokoski. Meri-Tuuli on opiskellut dancehallia 12 vuotta, opettanut lajia kohta vuosikymmenen ajan, saanut oppinsa Jamaikan parhailta dancehall-tanssijoilta, opettanut ison osan Suomen dancehall-huipuista & lajia opettavista. Vaikka autenttinen liikekieli, kulttuuritietous ja asiantunteva opetus on opetuksen pääasioita, vähintään yhtä olennaista on ilmapiiri (huumori! lämminhenkisyys!) ja ihmisten kohtaaminen tanssisalissa, joka toivottavasti näkyy myös tekstissä.

Jos sua kiinnostaa reippaampi edistyminen, syvempi lajin ymmärrys tai saada jotain “kättä pidempää” oman opetuksesi tueksi, tämä kirja on sua varten. Tavoitteenani oli luoda jokaisen dancehall-tanssijan ja opettajan käsikirja, josta voi lukea lajiin liittyvistä perusasioista ja palata sen pariin aina tarvittaessa.

Hanki kirja itsellesi tästä luottokortilla ja tästä verkkopankkimaksulla.

HUOM! Introduction to Dancehall e-kirjan teksti on aiemmin julkaistu osana Introduction to Dancehall-verkkokurssia, joten jos olet osallistunut ko. kurssille, olet jo tutustunut materiaaliin. Uskon kuitenkin, että materiaalista on sinulle edelleen hyötyä, koska verkkokurssista poiketen voit palata kirjaan milloin tahansa – se jää sinun käyttöösi.

Kommentteja lukijoilta:

“Ylipäänsä koko tää verkkomatsku (mistä siis osa vielä tutustumatta) tukee tanssitunneilla opittua ja saa vastauksia moniin kysymyksiin, mitkä jää tunnilla kysymättä.”

“Olen kaivannut selkeää suomenkielistä tietopaketti oman oppimani selkeyttämiseksi ja syventämiseksi. Tämä oli juuri sitä.”

“Loistava ja looginen kokonaisuus”

“Paras tietopaketti dancehallista mitä olen koskaan nähnyt”

“Hei kiitos ihan mahtavasta verkkokurssista!:) itse olen ollut useilla dancehall-luennoilla, mutta silti selkeä suomenkielinen tietopaketti oli erittäin tervetullutta (nimimerkillä englanti ei ole vahvin osa-alueeni). Todella selkeä ja looginen kokonaisuus. Mi like:)”

Miksi verkkomateriaalia dancehallista? 

My story/ Meri-Tuuli

Kun kiinnostuin dancehallista toden teolla vuonna 2005, selasin kaiken dancehalliin liittyvän läpi – kuitenkaan tulematta kovin paljoa viisaammaksi. Materiaalin määrä on netissä niin älytön, ja kuka tahansa voi julkaista “dancehall-videoita” tai dancehall-videoita, mutta jos et tunne lajia kunnolla voit päätyä opettelemaan ihan höpölöpöä tai käyttämään aikaasi vuositolkulla ihan turhaan. Mulla meni neljä vuotta, ennen kun sain kokonaiskuvan dancehallista! Jotta sulla ei menis niin kauaa, ryhdyin tekemään näitä materiaaleja, jossa asiat on loogisessa järjestyksessä ja selkeässä muodossa samalla tavalla kun olen ne opettanut dancehall-tunneilla sadoille ihmisille viimeisen seitsemän vuoden ajan.

Turhauduin myös siihen, että en pysty antamaan oppilaille 60 minuutin tanssitunnilla kaikkea sitä mitä haluaisin antaa; tanssiliikkeiden lisäksi kulttuuritietoutta ja teoriatietoa lajista varsinkin kun tiedän, että nämä auttaisivat oppilaita myös tanssimaan paremmin ja oppimaan nopeammin. Siinä toinen syy, miksi ryhdyin tekemään näitä materiaaleja.

Haluaisin myös, että dancehall olisi kaikkien ulottuvilla: Vaikka sulla on kiire, tiukat aikataulut, ehkä vauva kotona, tai ajatus tanssitunnista ryhmässä kauhistuttaa tai ei kiinnosta. Tai asut paikkakunnalla, jossa dancehall-tunteja ei tarjota. Tai ehkä oot jo tanssinut dancehallia ja haluaisit kehittyä nopeammin? Kokonaiskuvan hahmottamiseen menee aika kauan, mutta voit vauhdittaa prosessia huomattavasti kotitreenillä ja opiskelemalla taustoja.

 

Introduction to Dancehall-verkkokurssi on päivitettävänä parhaillaan, seuraa tätä sivua lisätiedon saamiseksi.

Introduction to Dancehall-kurssin käytyäsi:

 • Voit mennä dancehall-klubille ja tiedät tanssit, joita siellä vedetään ja OSAAT NIITÄ!
 • Ymmärrät, mitä bileissä tapahtuu.
 • Olet kartalla, mitä dancehall on lajina kokonaisuudessaan.
 • Tiedät lajin taustat, historian, tärkeimmät tekijät; artistit, tanssijat, biisit, movet.
 • Osaat tärkeimmät movet ja dancehallin liikekielen olennaisimmat asiat.
 • Pystyt jatkossa seuraamaan lajin kehitystä ja luovimaan suuren videomateriaalimäärän seassa löytäen sieltä olennaiset.
 • Voit osallistua tanssitunneille ja avoimen tason workshopeille ilman paniikkia siitä, että olisit aivan pihalla mistä on kysymys.

Ja ennen kaikkea: Opit dancehallin perusteet loogisessa muodossa perusteellisesti!

Kurssi toimii sulle varmasti, jos:

 • Haluat aloittaa dancehallin nyt
 • Haluat aloittaa dancehallin omassa rauhassa ja reippaasti
 • Olet jo treenannut lajia, mutta kokonaisuus ja movien nimet tuntuvat hankalilta muistaa
 • Haluaisit treenata enemmän kuin yhden viikkotunnin verran
 • Et ehdi tanssitunneille tiettyyn aikaan joka viikko
 • Lähelläsi ei tarjota dancehall-tunteja
 • Ryhmässä uuden jutun treenaaminen jännittää
 • Haluat kokeilla ensin itsekseen ilman sitoutumista kaudeksi tanssikouluun
 • Et saa kysyttyä tanssitunnilla tarpeeksi lisätietoa

INTRODUCTION TO DANCEHALL-kurssi sisältää:

– 30 videota
– 25 tekstiosuutta
– Keskustelualueen
– Mahdollisuuden kysyä opettajalta lisätietoa kurssin ajan
– Linkkejä
– Biisilistoja
– Vinkkejä

Kurssin teemat:

1.viikko:  DANCEHALLIN KEHITYS

3.viikko:  DANCEHALL QUEEN STYLE

4.viikko:  DANCEHALL NYT

5.viikko:   DANCEHALL BILEISSÄ

Jokainen osio jakautuu moniin pienempiin alaosioihin, joissa on tietoa ja tehtäviä sekä videolinkkejä viikon teemasta sekä varsinaiset treenivideot. Kurssisivulla on mahdollisuus keskustella muiden kurssilaisten kanssa ja kysyä lisätietoja – vastaan kysymyksiin vähintään kerran viikossa.

Kun kiinnostuin dancehallista toden teolla vuonna 2006, selasin kaiken dancehalliin liittyvän läpi – kuitenkaan tulematta kovin paljoa viisaammaksi. Materiaalin määrä on netissä niin älytön, ja kuka tahansa voi julkaista “dancehall-videoita” tai dancehall-videoita, mutta jos et tunne lajia kunnolla voit päätyä opettelemaan ihan höpölöpöä tai käyttämään aikaasi vuositolkulla ihan turhaan. Mulla meni neljä vuotta, ennen kun sain kokonaiskuvan dancehallista! Jotta sulla ei menis niin kauaa, ryhdyin tekemään näitä materiaaleja, jossa asiat on loogisessa järjestyksessä ja selkeässä muodossa samalla tavalla kun olen ne opettanut dancehall-tunneilla sadoille ihmisille viimeisen seitsemän vuoden ajan.

Turhauduin myös siihen, että en pysty antamaan oppilaille 60 minuutin tanssitunnilla kaikkea sitä mitä haluaisin antaa; tanssiliikkeiden lisäksi kulttuuritietoutta ja teoriatietoa lajista varsinkin kun tiedän, että nämä auttaisivat oppilaita myös tanssimaan paremmin ja oppimaan nopeammin. Siinä toinen syy, miksi ryhdyin tekemään näitä materiaaleja.

Haluaisin myös, että dancehall olisi kaikkien ulottuvilla: Vaikka sulla on kiire, tiukat aikataulut, ehkä vauva kotona, tai ajatus tanssitunnista ryhmässä kauhistuttaa tai ei kiinnosta. Tai asut paikkakunnalla, jossa dancehall-tunteja ei tarjota. Tai ehkä oot jo tanssinut dancehallia ja haluaisit kehittyä nopeammin? Kokonaiskuvan hahmottamiseen menee aika kauan, mutta voit vauhdittaa prosessia huomattavasti kotitreenillä ja opiskelemalla taustoja.

Silti voit treenata ja hurahtaa niinkun mä, ja sadat muut, jotka on saaneet tästä lajista uskomattomia juttuja!

Vaikka elämänmuutoksen. En suinkaan suunnitellut olevani tanssikoulun omistaja ja dancehallin asiantuntija 15 vuoden päästä siitä kun aloitin tanssin vasta melkein aikuisiällä! Näin kuitenkin kävi, ja koskaan ei tiedä mikä pieneltä tuntuva juttu on SE sysäys. Jos siis tanssimisen aloitus yhtään kutkuttaa, niin älä odota! Tee se! Se oli parasta mitä mulle on käynyt ikinä.

Aloitin pitämällä Kisahallilla 10 hengen treeniryhmää; kahden vuoden päästä mulla oli 200 oppilasta viikossa ja oma tanssikoulu. Viimeisen kuusi vuotta dancehallin opettaminen, esiintyvien ryhmien valmentaminen ja tanssikoulun johtaminen on ollut mun leipätyö. Olen treenannut maailman parhaiden dancehall-tanssijoiden kanssa Jamaikalla, tuonut heitä Suomeen opettamaan, esiintynyt kovimpien dancehall-artistien keikoilla ja videoissa ja tanssiryhmäni/sen jäsenet ovat voittaneet lähes jokaisen dancehall-kilpailun tai battlen, joita Suomessa on järjestetty. Dancehall on mulle sydämen asia, ja olen ottanut sen opiskelun vakavasti – tietoa on kertynyt kymmenessä vuodessa pää täyteen, ja palo jakaa sitä on suuri! Vaikka kisavoitot, esiintymiset ja menestys on hienoa, mulle tärkein asia on opettaminen ja oivallusten jakaminen.

Olen opettanut Introduction to Dancehallia eli dancehallin perusteita seitsemän vuotta, ja päätynyt sisällössä viiteen osioon dancehallin eri osa-alueista: Dancehall nyt, Dancehall Queen style, Dancehallin juuret, Dancehallin aikakaudet & Dancehall bileissä. Saat kurssilla kerran viikossa lisää materiaalia, ja voit palata niihin niin usein kun haluat yhteensä kuuden viikon ajan.  Kurssi kestää kokonaisuudessaan viisi viikkoa. Kukin osio sisältää 3-10 treenivideota selityksineen, videolinkkejä, biisivinkkejä, kirjallista materiaalia ja tehtäviä. Mun lisäksi videoilla opettaa Wilma, juuri kruunattu Suomen Dancehall Queen 2016 ja Bubblin’ Crew:n Emma. Kurssimateriaalia on laatinut kanssani Bubblin’ Crew’n dancehall-tietäjä Susanna. Voit lukea lisää meistä: http://bubblinmoves.com/tanssikoulu/#opettajat

 

Verkkokurssi sopii sinulle erityisesti, jos:

– Haluat ottaa Dancehallin perusteet haltuun reippaasti ja tehokkaasti

– Haluat treenata itseksesi tanssituntien lisäksi

– Haluat ymmärtää lajia, jota treenaat ja saada tietoa taustoista loogisessa paketissa

– Haluat mahdollisuuden kysyä opettajalta lisäkysymyksiä milloin vain kurssin kuluessa.

– Olet jo tanssinut Dancehallia jonkin aikaa, mutta et muista vielä movejen nimiä, tanssijoita, aikakausia tai lajin historiaa.

– Käyt Dancehall-tunneilla, mutta haluaisit edetä reippaammassa tahdissa.

– Et pysty sitoutumaan tanssitunneille koko kevätkaudeksi.

Ensimmäisiä palautteita verkkokurssista:

“Musta paras ja selkein info paketti dancehallin tiimoilta mitä olen lukenut! myös suomenkielisyys helpottaa. Aikakausijakso on erittäin toimiva!”

“Ylipäänsä koko tää verkkomatsku (mistä siis osa vielä tutustumatta) tukee tanssitunneilla opittua ja saa vastauksia moniin kysymyksiin, mitkä jää tunnilla kysymättä.”

“Hyvä, kun kerrot alussa aina muuvin nimen ja crewin, koska tanssitunneilla ne saattaa mennä ohi tai ei painu mieleen. Eri kuvakulmat tuo kaikkiin liikkeisiin aivan erilaista ulottuvuutta mitä tunneilla saa. Hahmottaa erilailla kun pelkästään peiliin kattomalla.”

“Mulle ainaki heräs heti halu alkaa jammailee ‘sun kaa'”

WELCOME TO DANCEHALL!

Seuraa myös: www.welcometodancehall.fi