DAGGERING
-Tuo jamaikalainen tango!
Jutun käyttöohjeet: Katso ensin tämä video, sen jälkeen pistä tämä mixtape soimaan, ja lue.
Dagger: noun, pronunciation /ˈdaɡə/. A short knife with a pointed and edged blade, used as a weapon. (Oxford English Dictionary)
Monet uudemmista dancehall-harrastajista eivät ole välttämättä käyneet bileissä tai Jamaikalla daggering-buumin kuumimpina aikoina (ns. “Dancehall daggering craze 2008-2009”, Hope, 2010) niinpä kokosimme matskua dancehallissa aina niin tunteita herättäneestä aiheesta, daggeringista, tuttavallisemmin dagaamisesta. Vanhemmille patuille juttu saattaa herättää kaihoisia tunteita tai kauhuisia tunteita…
Donna Hope kuvailee daggeringin ‘esiastetta’ teoksessaan Man Vibes, Masculinities in the Jamaican Dancehall (2010) näin:
Tek Buddy explicitly renders sexual violence and/or punishing an errant, and in this instance, a greedy, materialistic woman. The phrase ‘Tek Buddy’ was rendered in harsh, staccato vocals that evoked the stabbing motions of the sex act. The preferred dance style for this song parodied the classical ‘doggy style’ or ‘back shot’ position that is most favored in dancehall and inner city discussions about hardcore sex.
Women would assume a bent over position with head down, outstretched arms and palms held flat against their feet. This meant their posterior was elevated and the male partner would assume position behind of holding her tightly by placing both arms around her waist…
(Hope viittaa tekstissään Vybz Kartelin biisiin Tek Buddy, vuodelta 2003)
Olin Jamaikalla vuoden 2010 alussa, jolloin nk. Daggering craze oli jo hiipumassa, mutta mun silmiin meno oli edelleen kyllä kova! Legendaarisista Passa passa -katubileistä on syöpynyt mieleen ikuisiksi ajoiksi muisto siitä, kun silloin vielä tanssijana paremmin tunnettu Chi Ching Ching valitsi mimmeistä “uhrinsa” ja jahtasi tätä pitkin (pitkää) katua. Mainittakoon että Ching on ainakin 2,5 metriä pitkä, joten voitte arvata, saiko kiinni! Tapana oli myös hypätä esimerkiksi puusta toisen päälle. Joissain paikoissa dagaus kiellettiin, koska pelättiin, että Jamaikan nuoriso jää lapsettomaksi, kun sukukalleuksien päälle hypätään maalta, merestä ja ilmasta! Kiinnostaisi tietää, oliko tää kielto legendaa vai toteutettiinko sitä todella jossain?
Daggering-biisien ja musavideoiden kielto oli ainakin totisinta totta:
Dancehall’s ‘Daggering craze’ 2008-2009 extended this male-female discursive practice where the explicit and erotic lyrics of ‘daggering’ songs, accompanied by a dance style similar that used in ‘Tek’. This resulted in a targeted directive from the Broadcasting Commission in Jamaica, that banned the public dissemination of daggering songs and music videos on the radio, television and cable television stations. (Hope, 2010).
Vaarallisuus ei ole vitsi – jos et tiedä kuinka taitava tai järkevä tai selväpäinen dagerointikumppanisi on, voi sattua ja tapahtua. Artisti Kalado on viime aikoina kunnostautunut naistanssijoiden vahingoittamisessa, mimmejä on muun muassa tippunut lavalta ja jalan luita murtunut. Itse olen selvinnyt rivillä arpia koko selkärangan matkalta. Ne tuloksena Rifical Teamin School Uniform -partyistä vuodelta 2011.
Soundboxin päältä hyppääminen oli myös kova veto, sekä mimmi sylissä juokseminen soundboxin aukkoihin tai muihin sopiviin tiloihin kuten selektorin pöydälle. Homma oli aika villiä jo Kingstonissa, mutta kreisiysasteikko ei riitä edes kuvaamaan mitä meno oli landella! Ekaa kertaa ollessani Jamaikalla landetansseissa HOUSUT HAJOSI. Kului puhki hiekkakentän hiekasta.
In this daggering craze, the erotic backshot/doggy style favored in ‘Tek’ and earlier versions of dancehall erotica was upgraded to include not just the simulation of sex with the kind of ‘dry hump’ but a wild and freaky body slams, gymnastic body launches from elevated positions (rooftops, trees, fences), and multiple male dancers targeting a single female dancer. (Hope, 2010).
Kuvassa ollaan menossa niihin landebileisiin. En ihan muista mihin tää eläinposeeraus liittyy. Kuvakreditit Riina Asamoa.
Opettajaurani alkuaikoina otin aiheeseen kantaa tämän tästäkin; eräs haastattelu on luettavissa tästä. Dancehall oli aika kovassa nosteessa ja toimittajat googlasi lajia ja törmäsi tämän tyyppisiin videoihin – yllättäen lähes aina haastattelun fokus oli tämä hurja paritanssi. Noh, täytyy myöntää, kyllähän se itseäkin kutkutti! RDX esiintyi Suomessa 2011, ja Bubblin’ Crew oli tanssijoina keikalla mukana.(Tsiigaa video). Lavalla oli myös RDX:n kiertueen tanssija Bermuda Kidd.
Shelly Belly Limelightissa 2010. Kovia daggering-miehiä Kingstonissa oli ainakin mainitsemani Chi Ching Chingin lisäksi edellä mainitussa videossa esiintyvä Shelly Belly. Shelly Belly on kutsunut itseään/tyyliään nimellä MOTOR WAIST! Myös nuorella crewillä nimeltä Real Konnection oli usein aika meiningit muutamaa vuotta myöhemmin. Keitä muita asiassa kunnostautuneita muistatte? Instassa kandee kurkata Marvin Mobayn videot. Tyyppi pistää itsensäkin likoon aika lailla, mutta joskus meno on jo kyseenalaista – onko se hauskaa vai naista halventavaa?
Shelly Bellyn uusi video on herättänyt mielenkiintoista keskustelua aiheesta instagramissa.
Onko daggering naista alistavaa? Lähes aina aiheesta puhuttaessa tämä kysymys tulee esiin. Itse olen ajatellut asiaa kolmelta kantilta. Ensimmäinen on tanssitekninen, eli vedän tiukan eron siihen, onko joku epämääräinen setä pökkimässä takanani sillä tyylillä, että mielessä on ihan muut ilot kuin tanssin ilo, VAI tanssija, joka taitaa tän tanssityylin: kikkailee, käyttää musiikkia ja erilaisia trikkejä luovasti. Toinen näkökulma on huumorin kautta asiaa lähestyvä, en hyvällä tahdollakaan voi ottaa dagaamista ihan 100% vakavasti koskaan. Koska onhan se nyt ihan päättömän näköistä touhua! Kolmas koskee rooliani aktiivisena toimijana, olen mukana tanssissa yhtä lailla kuin mieskin – en mikään staattinen pökittävä : )
Tässä osviittaa aktiivisesta toimijasta, artisti Spice: https://www.instagram.com/p/BEpmhqQJ0Vt/
Hope kirjoittaa aiheesta mm. seuraavasti:
…Tek and daggering are extreme manifestations of the male desire to exert power and control over a woman coupled with the woman’s wilful acceptance of this act. Women who willingly acquiesce to this sexualized dance activity also reap accolades on the dance floor.
… In effect such sexually prolific women are purportedly placed higher on a mythological and/or lyrical hierarchy that is created and maintained by men.
Kaikki paritanssi ei ole daggeringia: yhdessä voi wainata ja hinkata paljon chillimmin. Tätä on harrastettu jo vuosikymmenet, ellei vuosisadat.
Näin päätämme maanantaipäivän daggering-lähetyksen, nauttikaa dancehallista sen kaikissa muodoissaan!
Hienoa viikkoa toivottaa,
Meri-Tuuli “Breezes”, Bubblin’ Moves dancehall-koulun omistaja
Susanna “Zuzan” Kajander, “dancehall-konsultti”, Bubblin’ Crew