Kyselin viime viikolla, minkä asian koette hankalana Dancehallissa, ja yksi monen listaama pulma oli: Mitä tanssia mihinkin biisiin esim. ringissä.
Olet tanssitunnilla/ ringissä/ battlevuorossa/ klubin tanssilattialla ja olet treenannut Dancehallia, mutta yhtäkkiä sulle tulee mieleen vaan sekamelska moveja ja paniikki iskee: Mitä tähän biisiin pitää tanssia??? Jos olet juuri aloittanut lajin, luultavasti: A. Sheikkaat peffaa iloisesti kaikkeen B. Pidättäydyt freestylesta kokonaan ja ahdistut. Jos taas olet jo tanssinut jonkin aikaa, tiedossa on, että kaikkeen “ei voi” tanssia kaikkea, mutta Apua, mitä voi ja mitä ei ja MITÄ MÄ NYT TEEN?
Breath in, breath out. Kun olet lukenut seuraavan tekstin, olet jo paremmin jyvällä, eikä paniikkitilannetta synny. Sen sijaan, että kahlaat Youtubessa ja Instassa miljoonien movejen seassa ja opettelet kaiken mitä opetella voi, suosittelen asioiden lohkomista yksinkertaisempiin osiin – kuten seuraavassa esitän. Näillä ohjeilla ovat oppineet freestailaamaan jo sadat oppilaat. (Jotka sitä paitsi ovat voittaneet kaikki battlet, joita Suomessa on järjestetty) :)
“DANCEHALLIN SÄÄNNÖT”
eli mitä mihinkin musiikkiin kuuluisi tanssia
Usein muiden katutanssilajien tanssijoilta kuulee nurinaa dancehallin “säännöistä”, jotka koetaan luovuutta kahlitseviksi. Dancehallissa juuri jyvälle päässeet yleensä ovat tarkimpia säännöistä. Tässä mun mielestä pätee yleisesti oppimiseen liittyvä ajatus: niin kuin lapsi oppiessaan sääntöjä kokee tarpeelliseksi noudattaa niitä tismalleen, mutta myöhemmin sääntöjen sisäistyessä ottaa enemmän vapauksia. Sääntöjen rajoissa kuitenkin toimien, voi myös dancehallissa tanssia vapaasti miten vain, kun ymmärrys näihin lajiin kuuluviin linjauksiin on sisäistetty. Lyhyesti sanottuna ajattelen, että sääntöjä voi rikkoa, kun ne ensin tuntee.
Usein dancehall-movet (=’dances’ Jamaikalla) jaetaan tanssijoiden keskuudessa tyylin ja tunnelman mukaan neljään kategoriaan, esimerkiksi seuraavasti:
HAPPY DANCES
GUN DANCES
DANCING DANCES
GIRL DANCES
Luokittelu auttaa tanssimovejen opettelua ja muistamista. Sen lisäksi luokittelun avulla voit paremmin oppia ymmärtämään, mitkä movet sopivat mihinkin musiikkiin.
Biisien luokittelu voi mennä esimerkiksi näin:
HAPPY TUNES
GANGSTA TUNES
DANCING TUNES
GIRL TUNES
( TUNE = biisi)
Tyylijako ei ole kiveen kirjoitettu, vaan sellainen jota olen havainnut yleisesti käytettävän, ja joka myös omasta mielestäni selkeyttää lajin hahmottamista ja varsinkin movejen muistamista, freestylen harjoittelua ja koreografioiden rakentamisen aloittamista.
Happy tunes
Happy tunesit eli iloiset biisit ovat usein rytmiltäänkin iloluontoisia, kevyempiä ja suht nopeatempoisia. Biisien sanoituksissa lauletaan juhlimisesta (“Party on weekend/every weekend/with my real friends” – Popcaan), ganjan polttamisesta, shamppanjan juomisesta, vaatteista, rahasta, kavereista, biitsille menosta ja hauskanpidosta. Iloisia bailausbiisejä tulee usein eniten ulos juuri ennen kesää ja joulun juhlakauden alla.
Happy dances eli iloluontoiset tanssit voivat olla oikeastaan mitä vaan, missä moven tunnelma ja liikekieli ei ole hyökkäävä tai aggressiivinen eikä aseiden käyttöä kuvaavaa liikekieltä esiinny.
Tähän kategoriaan laittaisin lähes kaikki Dancing dances eli biletanssit/party dancet .
Gangsta tunes
Gangsta tunes eli aggressiiviset biisit, joista voi myös käyttää nimitystä “badman tunes” ovat selkeästi tunnelmaltaan hyökkääviä ja vahvoja. Basso mahdollisesti suuremmassa osassa? Lyriikoissa puhutaan välienselvittelyistä, valta-asetelmista, väkivallasta, aseista ja niiden käyttämisestä, ghetosta, yhteiskunnan olosuhteista ja korostetaan omaa vahvuutta ja valtaa.
Gun dances eli asemovet ovat nimensä mukaisesti moveja, joissa demonstroidaan erilaisten aseiden käyttöä: ase voi olla pistooli, joka muodostuu sormista tai voidaan kantaa mukana isompaa asetta, jolla tanssiessa osoitetaan, ammutaan jne. Battleissa käytetään useimmiten asemoveja.
Dancing tunes
Dancing tunes eli tanssibiisit ovat biisejä, joissa tanssiohjeet tulevat lyriikoissa selkeästi esiin. Tanssija tanssii sen mukaan, mitä moveja biisissä mainitaan. Yhdessä tanssibiisissä voi olla vaikka kymmenen movea (esimerkiksi RDX – Movements, 2010) tai sitten vain yksi (Macka Diamond – Cowfoot, 2011). Useimmiten biisit sisältävät ainakin kaksi movea.
Dancing dances, party dances eli biletanssit ovat yleensä yksinkertaisia. Niiden tarkoitus on, että kaikki pystyvät omaksumaan ja tanssimaan niitä, eivät vain tanssijat. Fiilis biletansseissa on yleensä positiivinen ja energinen, yhdessä hyvällä fiiliksellä tanssiminen on näissä sosiaalisissa kansantansseissa tärkeintä!
Girl tunes
Girl tunes eli mimmibiisit tarkoittavat Jamaikalla biisejä, joihin naiset tanssivat naisellisia moveja tai naisten kehittämiä moveja (queen style, female dancehall ja girl steps ovat yleisimmin käytössä olevia termejä). Biisit on suunnattu selkeästi naisille ja niissä puhutaan naisista. Teemoja ovat usein tanssiohjeet kuten biletansseissakin, tai naisten ominaisuudet: sekä ulkoiset että sisäiset. Tempoltaan ja tyyliltään biisit voivat olla millaisia tahansa: alakategoriat happy dances, aggressiiviset ja dancing dances voitaisiin erottaa mimmibiiseistäkin vielä erikseen, ja mahdollisesti kehitellä lisääkin alaluokkia.
Girl dances eli mimmitanssit voivat olla naisille suunnattuja biletansseja, joissa toistetaan biisissä annettuja ohjeita ja mainittuja moveja, tai naistanssijoiden kehittämiä moveja. Suuren osan viime vuosien mimmitansseista on tehnyt Latonya Style, jonka tyyli Stylish Moves on vakiinnuttanut paikkansa dancehallissa ympäri maailman. Mimmimoveihin mennään kunnolla ensi viikolla, kategoria on laaja ja sisältää paljon eri tyylisiä liikkeitä.
Miten nämä jaot käytännössä vaikuttavat? Jamaikalla, usein Suomessakin, dancehall-bileissä biisit soitetaan segmentteinä, eli tietyn tyyliset biisit kokonaisuuksina. Jamaikalla bileissä segmentit menevät aika lailla suht’ samaa kaavaa noudattaen, joten voit jopa ajoittaa tulosi niin, ettet kuule niin sanottuja “early tuneseja” eli alkuillan lämmittelybiisejä ollenkaan, vaan pääset suoraan tykitykseen mukaan :) Tästä aiheesta lisää vielä biletanssiosiossa tokavikalla viikolla!
Segmenttijako auttaa aloittelevaa tanssijaa havainnoimaan, mitä moveja tanssijat mihinkin musaan tanssivat. Ja näin bongaamaan kategoriat ja yhdistämään moveja niihin.
Alkuun pääset vaikka seuraavilla kysymyksillä:
*Minkä tyylinen biisi soi? Iloinen vai aggressiivinen rytmi ja tunnelma?
*Tuleeko biisissä tanssiohjeita, eli toistuuko joku sana/lause jatkuvasti kertosäkeessä?
*Mistä biisissä lauletaan? Jo muutaman sanan bongaaminen voi selkiyttää tyylilajin.
Dancehallissa biisien lyriikat ovat suuressa roolissa, perussääntö on kuitenkin etsiä aina ensin musiikin rytmi ja opetella laskemaan tahtia musiikista. Lyriikoiden tulkinta tulee mukaan sitä mukaa kun niitä alkaa ymmärtää. Dancehall-biisit lauletaan patwaksi, joten ei ole ihan helppoa ymmärtää sanoituksia. Youtubesta löytyy usein biisejä “with lyrics”-versioina, jolloin saat biisin sanat tekstinä ja ymmärtäminen on helpompaa.
Yllä mainitut luokittelut ovat suuntaa antavia, suurin osa moveista on neutraaleja niin että niitä voisi tanssia monenlaisiin biiseihin.
Pitkälle pärjääkin sillä ajatuksella, että jos biisi on iloinen, pidättäydy asemoveista! Muuten moveja voi muunnella musiikin mukaan tiukemmiksi, hyökkäävämmiksi tai pehmeämmiksi ja kevyemmiksi.
Toivottavasti tämä selkeytti päätäsi.
Kysymyksiä saa edelleen pistää tulemaan!
Terkuin,
Meri-Tuuli & Sussu